Ideen til Grønlands Julemærke fik Dorthe Hertling, som var gift med den tidligere grønlandsminister, Knud Hertling. Sammen med Poul Madsen (daværende forstander på Grønlænderhjemmet i Hellerup – og også kendt for sin store kærlighed til det grønlandske land og sin store samling af grønlandsk kunst, som blev doneret tilbage til museerne i Grønland) kontaktede de kunstneren Jens Rosing og fik ham til at tegne det første Julemærke, som blev præsenteret i 1974. De fleste kender nok dette mærke. Det er rensdyret med Nordstjernen og Karlsvognen, og i dag er det vartegnet for fonden.

Fonden blev oprettet i 1974 til fordel for den grønlandske kultur. Indtægterne fra salget af  Grønlands Julemærke går til grønlandske kulturelle formål og/eller til støtte af grønlandsk kunst og kunsthåndværk.

Grønlands Julemærkes frivillige bestyrelser består af hovedbestyrelsen i Nuuk og støtteudvalget i Danmark. Hovedbestyrelsen i Nuuks fornemmeste opgave er at varetage konkurrencen for det kommende Julemærke og udvælgelsen af indsendte malerier, som bliver motivet til årets julemærke.

Ligeledes varetages fondens midler af hovedbestyrelsen i Nuuk. De tildeler, foreninger, kunstnere og personer som udmærker sig i den grønlandske kultur, midler fra fonden.

Støtteudvalget står for hele den tekniske afdeling efter motivet er fundet, får lavet  maleriet/illustrationen om til et billede der kan bruges, så billedet kan trykkes og dette sker i tæt samarbejde med Rosendahls trykkeri. Det er altid en stor dag den dag der er trykstart, for så ved vi at nu nærmer dagen sig for afsløringen af mærket.

Præsentationen af året julemærke foregår altid den sidste onsdag i oktober i Nuuk og den sidste torsdag i oktober i København.

Præsentationen foretages for ca. 100 inviterede gæster, heriblandt fondens protektor Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, som deltager når han har mulighed for det samt en del pressefolk.

Hele arrangementet foregår på grønlandsk manér med kaffemik, grønlandsk kage, grønlandsk kor og en hovedtaler. En hyggelig eftermiddag med glade gensyn og flot præsentation af de nye mærker.

Efter præsentationen sælges Grønlands Julemærke i vores salgsafdelinger rundt om i landet, både i Grønland og i Danmark.

Print Friendly, PDF & Email