Aferesis

Aferese er en proces, hvor man fjerner blodet fra kroppen og adskiller det i dets bestanddele. Dette kan ske af forskellige årsager, bl.a. for at behandle en medicinsk tilstand, for at donere blod eller for at forberede blod til transfusion. Processen kan foregå manuelt eller ved hjælp af en maskine.

Hvad er en afereseprocedure?

Aferese er en procedure, hvor der tages blod fra en donor, og den ønskede bestanddel udskilles ved hjælp af en maskine. Det resterende blod returneres derefter til donor. Denne proces kan bruges til at indsamle plasma, hvide blodlegemer eller røde blodlegemer.

Er aferese det samme som dialyse?

Nej, aferese er ikke det samme som dialyse. Aferese er en proces, hvor blodet fjernes fra kroppen, hvorefter plasmaet adskilles fra blodcellerne. Plasmaet returneres derefter til kroppen. Dialyse er en proces, hvor blodet fjernes fra kroppen og derefter filtreres gennem en halvgennemtrængelig membran. Det filtrerede blod sendes derefter tilbage til kroppen.

Hvilke sygdomme kan behandles med aferese?

Aferese er en medicinsk procedure, hvor man fjerner blod fra kroppen og adskiller den ønskede komponent. Denne ønskede komponent kan være røde blodlegemer, plasma eller hvide blodlegemer. Blodet sendes derefter tilbage til kroppen uden den ønskede komponent.

Aferese anvendes til behandling af en række forskellige sygdomme og lidelser. Nogle af de tilstande, der kan behandles med aferese, omfatter:

-Anæmi

-Autoimmune sygdomme

-Kræft

-Nyresygdom

-Leversygdom

-Multipel sklerose

-Plasmasygdomme

-Trombocytopeni

Hvorfor får man aferese?

Aferese er en medicinsk procedure, hvor der tages blod fra en patient og derefter sendes gennem en maskine, der fjerner visse komponenter fra blodet, før det returneres til patienten. Dette kan gøres af forskellige årsager, f.eks. for at fjerne overskydende plasma eller røde blodlegemer fra blodet eller for at indsamle specifikke komponenter af blodet med henblik på transfusion eller yderligere undersøgelser.

Skriv en kommentar