Amalgam

Et amalgam er en legering af kviksølv med et andet metal. Det anvendes i tandplejen til tandfyldninger.

Hvad er et amalgam?

Amalgam er en legering af kviksølv med et andet metal. Det anvendes i tandplejen til fyldninger og i andre anvendelser, hvor der er behov for et holdbart, korrosionsbestandigt og ikke-ledende materiale.

Skal jeg fjerne mine amalgamfyldninger?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af et par faktorer. Først er det vigtigt at bemærke, at amalgamfyldninger betragtes som sikre af de fleste tandlæge- og lægeorganisationer. Nogle mennesker kan dog være allergiske over for kviksølvet i amalgamfyldninger, hvilket kan give symptomer som hovedpine, træthed og hududslæt. Hvis du tror, at du måske er allergisk over for dine amalgamfyldninger, er det vigtigt at tale med din tandlæge eller læge for at bekræfte denne diagnose.

For det andet er der, selv om amalgamfyldninger anses for at være sikre, en vis bekymring for, at kviksølvet i amalgamfyldninger kan frigives i kroppen med tiden. Dette sker mest sandsynligt, når fyldningerne fjernes, hvilket kan frigive kviksølvdamp i luften. Derfor er det vigtigt at få fjernet dine amalgamfyldninger af en kvalificeret tandlæge eller kikkertkirurg, som har erfaring med at fjerne amalgamfyldninger på sikker vis.

Endelig er det vigtigt at overveje de æstetiske betænkeligheder, du måtte have ved dine amalgamfyldninger. Amalgamfyldninger er sølvfarvede, hvilket kan være synligt, når du smiler eller taler. Hvis du er bekymret over udseendet af dine amalgamfyldninger, kan du overveje at få dem udskiftet med tandfarvede fyldninger.

Afslutningsvis er der et par ting at overveje, når du beslutter, om du skal fjerne dine amalgamfyldninger eller ej. Hvis du er bekymret for sikkerheden ved amalgamfyldninger, er det vigtigt at tale med din

Er amalgamfyldninger sikre?

Ja, amalgamfyldninger er sikre. FDA har fastslået, at amalgamfyldninger er sikre for voksne og børn fra 6 år og opefter. Amalgamfyldninger har været anvendt i over 150 år, og de er stadig den mest udbredte type fyldning.

Er amalgam skadeligt for mennesker?

Der er stor uenighed om brugen af amalgamfyldninger, idet nogle mennesker mener, at de er skadelige for menneskers sundhed. Selv om der er visse tegn på, at amalgamfyldninger kan frigive små mængder kviksølvdamp, er det ikke klart, om dette er skadeligt for menneskers sundhed. Den amerikanske tandlægeforening og Verdenssundhedsorganisationen erklærer begge, at amalgamfyldninger er sikre til brug i tænder.

Skriv en kommentar