Amylase

Amylase er et enzym, der katalyserer hydrolysen af stivelse til mindre sukkerarter. Det findes i spyt fra mennesker og andre dyr samt i planter og bakterier. Der findes to hovedtyper af amylase: α-amylase og β-amylase.

α-Amylase er ansvarlig for nedbrydningen af store stivelsesmolekyler til mindre maltose- og dextrinenheder. Det findes i spyt, bugspytkirtel og tyndtarm.

β-amylase nedbryder maltose og dextrin til glukoseenheder. Det findes i gær, malt og kartofler.

Amylaseaktivitet måles i form af den mængde stivelse, der hydrolyseres til maltose og dextrin under specifikke betingelser. Den optimale temperatur og pH-værdi for α-amylaseaktivitet er 37 °C og 6.5, henholdsvis. For β-amylase er de optimale betingelser 30°C og 4.5.

Hvornår skal jeg bekymre mig om amylase?

Der findes tre hovedtyper af amylaseenzymer, som klassificeres ud fra deres kilde: bakteriel, vegetabilsk og pancreatisk. Bakteriel amylase produceres af visse bakteriestammer, planteamylase findes i en række plantekilder, og pancreasamylase produceres af bugspytkirtlen.

Den mest almindelige type amylasetest måler niveauet af amylase fra bugspytkirtlen i blodet. Pancreasamylase frigives i blodet, når bugspytkirtlen er betændt eller beskadiget. Amylasestyrken i bugspytkirtlen kan være forhøjet under visse forhold, f.eks:

-Pancreatitis (akut eller kronisk)

-Kræft i bugspytkirtlen

-galdesten

-Nyresvigt

Hvis du har en af de ovennævnte tilstande, er det vigtigt at tale med din læge så hurtigt som muligt.

Hvad er det normale amylase-niveau??

Det normale niveau af amylase er 30 til 100 enheder pr. liter (U/L) serum.

Hvor findes amylase?

Amylase findes i mange forskellige væv og organer i hele kroppen, herunder i bugspytkirtlen, spyt og tyndtarmen. Det findes også i nogle planter, f.eks. hvede og malt.

Hvordan behandler man høje amylase-niveauer?

Der findes ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da behandlingen af høje amylaseværdier varierer afhængigt af den underliggende årsag. Nogle generelle behandlinger, der kan være effektive, omfatter dog kostændringer, medicin og kirurgi.

Hvis det høje amylaseniveau skyldes en underliggende medicinsk tilstand, f.eks. pancreatitis, vil behandlingen fokusere på at behandle den underliggende tilstand. Dette kan omfatte medicin til at reducere inflammation, smertelindring og hvile. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere for at fjerne en del af bugspytkirtlen.

Hvis de høje amylaseværdier skyldes en kostmæssig årsag, f.eks. at man spiser for mange stivelsesholdige fødevarer, vil behandlingen fokusere på at foretage kostændringer. Dette kan indebære, at man spiser mindre måltider oftere, undgår fødevarer med højt stivelsesindhold og øger indtagelsen af fibre.

Skriv en kommentar