Apsis

En apsis er en fordybning eller en halvcirkelformet forlængelse af en bygning, der typisk findes i den østlige ende af en kirke. Den bruges ofte som plads til alteret eller prædikestolen og er undertiden flankeret af to mindre sidekapeller. Ordet “apsis” kommer af det latinske ord “absis”, der betyder “bue”.

Hvordan ser en apsis ud?

En typisk apsis ligner et lille, halvcirkelformet rum, der er knyttet til kirkens hoveddel, som regel i østenden. Apsis kan bruges til opbevaring, som korrum eller som et sted for præsterne at sidde under gudstjenesterne.

Hvad er forskellen mellem skib og apsis??

En apsis er en stor, afrundet bue for enden af en kirke, som regel med en halvcirkelformet eller polygonal form. Den bruges ofte som et sted til alteret eller til et kor eller musikere. Et skib er hoveddelen af en kirke, typisk med sideskib på begge sider. Ordet kommer af latin navis, der betyder “skib”, og derfor kaldes den nogle gange for “kirkens skib.”

Hvad kaldes gangen omkring apsis?

Gangen omkring apsis kaldes ambulatoriet.

Hvor er en apsis i en kirke??

Apsis er en halvcirkelformet eller polygonal fordybning i den østlige ende af en kirke, eller undertiden i den østlige ende af et kor eller tværskib. I romansk og gotisk kristen kirkearkitektur er apsis generelt placeret i kirkens østlige ende, oftest i det sydøstlige hjørne. Apsis er ofte flankeret af et eller flere kapeller, og alteret befinder sig normalt i midten af apsis.

Skriv en kommentar