Arterie

En arterie er en type blodkar, der transporterer iltet blod væk fra hjertet til kroppens væv. Arterier består af glat muskelvæv og har et lag elastisk væv, kaldet tunica adventitia, der omgiver dem. Tunica adventitia hjælper arterierne med at modstå trykket fra det blod, der strømmer igennem dem. Arterier har også et lag af bindevæv, kaldet tunica intima, som er foret med et lag af endothelceller. Endothelcellerne hjælper med at holde blodet jævnt flydende gennem karret. Det glatte muskelvæv i arterierne trækker sig sammen og slapper af for at kontrollere blodgennemstrømningen. Arteriernes diameter kan også variere for at styre blodgennemstrømningen.

Hvilken er den største arterie i kroppen?

Den største arterie i menneskekroppen er aorta. Den udspringer fra hjertets venstre hjertekammer og strækker sig ned til maven, hvor den forgrener sig i mindre arterier. Aorta er ca. 1 tomme i diameter og består af glat muskelvæv.

Hvad er de 4 typer arterier??

De fire typer arterier er:

1. Lungearterier

2. Der findes tre typer af arterier: Systemiske arterier

3. Kranspulsårer

4. Nyrernes arterier

Hvad er en arterie betydning?

En arterie er en type blodkar, der transporterer iltet blod fra hjertet til resten af kroppen. Arterierne er tykkere og har mere muskelvæv end venerne, som fører det iltfri blod fra kroppen tilbage til hjertet.

Hvad er en arterie og dens funktion?

En arterie er en type blodkar, der transporterer blod væk fra hjertet. En arterie har til opgave at transportere blod til forskellige dele af kroppen.

Skriv en kommentar