Arteriel puls

Den arterielle puls er en bølge af blodtryk, der opstår, hver gang hjertet slår. Den palperes oftest ved arteria radialis, som er placeret på tommelfingersiden af håndleddet. Pulsen kan også palperes ved halspulsåren, der ligger i halsen, og ved lårpulsåre, der ligger i lysken.

Pulsen skabes af hjertets sammentrækning, som tvinger blodet ind i arterierne. Arterierne udvider og trækker sig så sammen, når blodet strømmer igennem dem. Pulsen kan bruges til at vurdere hjertets og kredsløbets sundhed. Den kan også bruges til at overvåge forløbet af en medicinsk tilstand, f.eks. et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Pulsen måles typisk ved hjælp af et stetoskop. Stetoskopet placeres over pulsåren, og lægen lytter efter lyden af pulsen. Pulsen tælles derefter i et bestemt tidsrum, normalt i 30 sekunder. Antallet af slag pr. minut beregnes derefter.

Den normale puls varierer afhængigt af en persons alder og aktivitetsniveau. En puls, der er for hurtig eller for langsom, kan være tegn på en medicinsk tilstand.

Hvad er de 3 typer af puls?

Puls henviser til den rytmiske udvidelse og sammentrækning af arterierne, når blodet pumpes gennem dem af hjertet. Der findes tre typer af puls:

1) Systolisk puls: Dette er den puls, der oftest måles af sundhedspersonale. Den repræsenterer udvidelsen af arterierne, når hjertet trækker sig sammen og pumper blodet gennem dem.

2) Diastolisk puls: Denne puls repræsenterer afslapningen af arterierne mellem hjerteslagene.

3) Pulstryk: Dette er forskellen mellem den systoliske og diastoliske puls. Det er et mål for arteriel stivhed og er en forudsigelse af hjerte-kar-sygdomme.

Hvad forårsager arteriel puls?

Arteriepulsen skyldes den vekslende sammentrækning og afslapning af hjertemusklen. Under sammentrækningen presser hjertemusklen blodet ud af kamrene og ind i arterierne. Dette øger blodtrykket i arterierne, hvilket får arterievæggene til at udvide sig og pulsen til at blive mere udtalt. Under afslapning slapper hjertemusklen af, og blodtrykket i arterierne falder, hvilket får arterievæggene til at trække sig sammen og pulsen til at blive mindre udtalt.

Hvor er den arterielle puls?

Arteriepulsen kan findes ved at palpere (føle med hånden) på arterierne. Det mest almindelige sted at palpere arteriepulsen er på håndleddet, hvor radialarterien kan mærkes.

Hvordan måles arteriel puls?

Den arterielle puls måles oftest ved håndleddet ved hjælp af en teknik kaldet palpation. For at palpere pulsen placerer lægen eller sygeplejersken deres fingre på indersiden af håndleddet lige under tommelfingerens basis. De vil derefter føle efter pulsen, som skal være stærk og regelmæssig.

Skriv en kommentar