Asperger’s

Aspergers syndrom er en neurobiologisk forstyrrelse inden for autismespektret. Asperger, der rammer ca. 1 ud af 160 børn, er kendetegnet ved markante mangler i sociale færdigheder og kommunikation samt gentagende adfærd og interesser. Mens personer med Aspergers syndrom typisk har en intelligens over gennemsnittet, har de ofte problemer med social interaktion og med at få venner. Andre almindelige symptomer omfatter:

– et intenst fokus på en eller to interesser

– Vanskeligheder med at forstå nonverbale signaler såsom kropssprog eller ansigtsudtryk

– problemer med at tage tur i samtaler

– en tendens til at tale længe om emner af interesse uden at tage hensyn til lytterens interesse

– en akavet eller klodset gangart

– vanskeligheder med finmotorikken

Der findes ingen enkeltstående årsag til Aspergers syndrom, men det menes at være forårsaget af en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. Der findes ingen kur mod Aspergers syndrom, men tidlig diagnose og intervention kan hjælpe med at forbedre de sociale og kommunikative færdigheder.

Hvad forårsager Aspergers?

Årsagen til Aspergers er ikke kendt. Forskning tyder dog på, at det skyldes en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer.

Asperger menes at være en neuroudviklingsforstyrrelse, hvilket betyder, at den skyldes et problem med udviklingen af nervesystemet. Dette kan skyldes et problem med de gener, der styrer udviklingen af nervesystemet, eller det kan skyldes eksponering for miljøfaktorer, såsom giftstoffer, under graviditeten eller i den tidlige barndom.

Hvad sker der, hvis Aspergers ikke bliver behandlet?

Hvis Aspergers ikke behandles, kan det føre til en række problemer. Ubehandlet Aspergers kan f.eks. føre til social isolation, depression, angst og andre mentale sundhedsproblemer. Derudover kan ubehandlet Aspergers også føre til problemer med beskæftigelse, uddannelse og relationer.

Hvad er tegnene på Aspergers hos voksne?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da tegn og symptomer på Aspergers hos voksne kan variere betydeligt fra person til person. Nogle almindelige tegn og symptomer på Aspergers hos voksne er dog bl.a:

– Vanskeligheder med at forstå og forholde sig til andre menneskers følelser

– Vanskeligheder med at aflæse sociale signaler og kropssprog

– Vanskeligheder med at skabe og fastholde øjenkontakt

– Vanskeligheder med at forstå og bruge verbal og nonverbal kommunikation

– En tendens til at være overdrevent bogstavelig i fortolkningen

– En tendens til at monologisere eller “tale til” andre i stedet for at føre en tovejskonversation

– En stærk præference for ensomhed eller perioder med isolation

– Intense interesser i specifikke, ofte snævre emner

– Et behov for strenge rutiner og en modvilje mod forandringer

– Vanskeligheder med at håndtere uventede begivenheder eller ændringer i rutiner

– Fysisk klodsethed eller kejtethed

– En intens modvilje mod visse teksturer, lyde, lugte eller smage

Hvis du er bekymret for, at du eller en du kender måske viser tegn på Aspergers, er det vigtigt at søge professionel vurdering og diagnose hos en kvalificeret psykisk sundhedsperson.

Er Aspergers en form for autisme?

Der er meget debat om dette emne, da de to tilstande ligner hinanden på mange måder. Aspergers anses dog generelt for at være en mildere form for autisme og kaldes nogle gange for højtfungerende autisme. Personer med Aspergers har ofte færre sociale og kommunikative vanskeligheder end personer med autisme og har ofte en intelligens, der ligger over gennemsnittet.

Skriv en kommentar