Barycenter

Barycentret (eller barycentret; af græsk βαρύς (barýs), der betyder “tung”, og κέντρον (kéntron), der betyder “centrum”) er massecentret for to eller flere legemer, der kredser om hinanden, eller det punkt, som de begge kredser om. Det er det punkt, hvor tyngdekraften mellem de to legemer er lig med centripetalkraften, og hvor de to legemer derfor kredser om hinanden.

Solsystemets barycenter er det punkt, som Solen og planeterne kredser om. Den befinder sig inden for Solen, i en afstand på ca. 1.5 gange solens radius fra dens centrum. Barycentret i jord-måne-systemet er placeret inden for jorden i en afstand af ca. 3 700 km fra jordens centrum.

Befinder Jupiter sig ikke i kredsløb om solen?

Det korte svar er nej, men Jupiter kredser om solen.

Solen er massiv i forhold til planeterne i vores solsystem, og dens tyngdekraft påvirker alt i solsystemet. Selv om Jupiter er den største planet i vores solsystem, er dens tyngdekraft stadig svagere end solens. Det betyder, at solens tyngdekraft trækker mere på Jupiter end Jupiters tyngdekraft trækker på solen. Som følge heraf kredser solen faktisk om Jupiter!

Dette kan virke kontraintuitivt, men det er faktisk et ret simpelt begreb. Hvis man tænker over det, kredser alt i solsystemet om solen – selv solen selv!

Hvor er Jordens barycentrum??

Jordens barycenter er Jordens massecenter. Det er placeret i et punkt i rummet, hvor Jordens og Solens samlede masse giver den største tyngdekraft på objekter i nærheden. Jordens barycenter er placeret i selve Jorden, ca. 4.000 km fra Jordens centrum.

Hvad er et andet ord for barycenter??

Massecentret for to eller flere legemer kaldes ofte for barycentret.

Hvad er Jupiters barycentrum??

Jupiters barycentrum er det punkt i rummet, som Jupiter og dens måner kredser om. Den befinder sig inden for selve Jupiter i et punkt omtrent midtvejs mellem planetens centrum og dens overflade.

Skriv en kommentar