Bifokal

En bifokal er en type korrigerende linse, der har to forskellige brændpunkter. Den første er for fjernsyn, mens den anden er for nærsyn. De to brændpunkter er adskilt af en lille linje eller en skillevæg, som typisk er placeret nederst på linsen. Bifokalbriller ordineres ofte til personer, der har svært ved at se både nær- og fjernobjekter tydeligt.

Hvad er bifokal vs. enkeltsyn?

En bifokal linse er en linse med to forskellige optiske styrker, en for fjernsyn og en for nærsyn, mens en enkeltstyrkeglas har en enkelt optisk styrke for både fjernsyn og nærsyn. Den største fordel ved bifokale briller i forhold til enkeltbriller er, at de giver brugeren mulighed for at se klart på både nær og fjernt hold uden at skulle tage brillerne af og på igen. Bifokalbriller kan dog undertiden forårsage hovedpine og andre symptomer på øjenbesvær på grund af behovet for konstant at skifte mellem de to forskellige optiske styrker.

I hvilken alder har man brug for bifokale briller?

De fleste mennesker får brug for bifokale briller, når de er i begyndelsen af 40’erne. Dette skyldes, at øjets naturlige linse begynder at miste sin elasticitet omkring denne alder, hvilket gør det vanskeligt at fokusere på nære genstande. Bifokalbriller hjælper med at rette op på dette problem ved at give to forskellige brændpunkter i én linse.

Hvad er bifokalt og progressivt?

Progressive linser, også kendt som no-line bifokalbriller, er brilleglas med en gradvis ændring i recept fra toppen til bunden af glasset. Denne type linse er ideel til personer, der har brug for synskorrektion for både fjernsyn og nærsyn, da den giver en naturlig, problemfri udvikling af synskorrektion gennem hele linsen. Bifokale linser har på den anden side to forskellige synskorrektionsforskrifter i én linse – en for afstand og en for nærhed – med en synlig linje, der adskiller de to.

Er bifokale briller bedre end progressive briller??

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af den enkeltes behov og præferencer. Bifokalbriller er typisk bedre til dem, der har brug for at se både nært og fjernt, mens progressive briller er bedre til dem, der kun har brug for at se objekter tydeligt på afstand eller tæt på.

Skriv en kommentar