Bismuth

Bismut er et kemisk grundstof med symbolet Bi og atomnummer 83. Bismuth er et femtalent metal efter overgangen og ligner kemisk set arsenik og antimon. Elementær bismuth kan forekomme naturligt, selv om dets sulfid og oxid udgør vigtige kommercielle malme. Det frie grundstof har en massefylde på 86 % som bly. Det er et sprødt metal med en sølvhvid farve, når det er frisk fremstillet, men overfladeoxidation kan give det et lyserødt skær. Bismut er det mest naturligt diamagnetiske grundstof og har en af de laveste værdier for varmeledningsevne blandt metaller.

Bismutmetal har været kendt siden oldtiden, selv om det ofte blev forvekslet med bly og tin. Navnet bismuth stammer fra de tyske ord weiße Masse eller weiß Metall, der betyder hvid masse eller hvidt metal. Bismut blev længe anset for at være det grundstof med det højeste atomnummer, der kunne stabiliseres, men i 2003 opdagede man, at dette ikke er tilfældet: Isotopen bismuth-209 er faktisk meget ustabil med en halveringstid på kun 19 minutter. Ikke desto mindre har bismuth den længste registrerede historie af alle grundstoffer med en kendt stabil isotop, og stabiliteten af bismuth-209 er ansvarlig for dets usædvanlige position i det periodiske system, direkte under bi-210, som har en halveringstid på 5 år.

Bismut har nogle usædvanlige egenskaber. Det er det tungeste grundstof, der

Hvad gør bismuth ved mennesker?

Bismut er et tungmetal, der kan findes i miljøet, men det er ikke naturligt forekommende i menneskekroppen. Bismuth kan komme ind i kroppen ved indånding, indtagelse eller hudkontakt. Når først bismuth er i kroppen, kan det ophobes i leveren, nyrerne og hjernen. Bismut anses ikke for at være giftigt i lave koncentrationer, men det kan forårsage sundhedsproblemer, hvis det ophobes i kroppen. Symptomer på bismuthforgiftning omfatter mavesmerter, diarré, opkastning, hovedpine og svimmelhed. I alvorlige tilfælde kan bismutforgiftning føre til døden.

Er bismuth giftigt for mennesker?

Grundstoffet bismuth er ikke særlig giftigt for mennesker. Eksponering for høje niveauer af bismuth kan dog forårsage kvalme, opkastning og diarré. Langvarig udsættelse for bismuth kan også føre til nyreskader og anæmi.

Hvad er 3 ting, som bismuth bruges til?

Bismut er et kemisk grundstof med symbolet Bi og atomnummer 83. Det er et hvidt, krystallinsk, sprødt metal med et lyserødt skær. Bismut er det tungeste stabile grundstof med en kendt atommasse, men det er meget sjældent i jordskorpen.

Bismut har været kendt siden oldtiden. Det blev første gang isoleret af Claude François Geoffroy den Ældre i 1753. Bismut anvendes i mange legeringer, herunder blyfrit loddeværk og pigmenter. Det bruges også til fremstilling af visse typer glas, keramik og krystal.

Bismuth anvendes også i medicin. Det er den aktive ingrediens i Pepto-Bismol, et håndkøbsmedicin, der anvendes til behandling af fordøjelsesbesvær, kvalme og diarré. Bismutsubsalicylat, hovedbestanddelen af Pepto-Bismol, anvendes også til behandling af mavesår.

Er bismuth giftigt at røre ved?

Der er ikke noget enkelt svar på dette spørgsmål, da giftigheden af bismut afhænger af en række faktorer, herunder mængden af eksponering og den enkeltes modtagelighed. Generelt anses bismuth dog ikke for at være giftigt, når det anvendes i små mængder, og det anses for sikkert for de fleste mennesker at røre ved det.

Skriv en kommentar