Blodgas

En blodgastest måler niveauet af ilt og kuldioxid i dit blod. Den måler også pH-værdien, eller surhedsgraden, i dit blod.

En blodgastest bruges til at:

– kontrollere, hvor godt dine lunger er i stand til at flytte ilt til dit blod

– kontrollere, hvor godt dine lunger er i stand til at fjerne kuldioxid fra dit blod

– Kontroller syreindholdet i dit blod

Testen udføres normalt på en blodprøve, der tages fra en arterie. Det skyldes, at blodet i en arterie er rigere på ilt end blodet i en blodåre.

Hvad er årsagen til, at blodgasserne er høje?

Der er en række mulige årsager til høje blodgasser. En mulighed er, at personen har en tilstand, der får kroppen til at producere for meget kuldioxid. En anden mulighed er, at personen ikke udånder nok kuldioxid. Derudover kan blodgasser påvirkes af en række andre faktorer, herunder højde, motion og visse lægemidler.

Hvad er et normalt blodgasniveau??

Et “normalt” blodgasniveau betyder, at niveauet af ilt og kuldioxid i dit blod er inden for et sundt område. Iltniveauet er typisk mellem 95 og 100 procent, og kuldioxidniveauet er typisk mellem 35 og 45 procent.

Hvad er de 3 blodgasser?

De tre blodgasser er:

1. Ilt

2. kuldioxid

3. Kvælstof

Er blodgastest smertefuld??

Nej, blodgastesten er ikke smertefuld. Der bruges en lille nål til at tage blod fra en arterie, som derefter analyseres for ilt-, kuldioxid- og pH-niveauer. Hele processen tager kun få minutter og er relativt smertefri.

Skriv en kommentar