Blæren er et hult, muskuløst organ, der opbevarer urinen. Det er placeret i bækkenregionen af kroppen og er forbundet med nyrerne via urinlederne. Blæren er foret med et lag slimhinde, som er med til at forhindre, at urinen kommer i kontakt med det omkringliggende væv. Muskelvæggen i blæren hjælper med at udstøde urinen fra kroppen, når den er fuld.
Hvad er de 5 advarselstegn på blærekræft?
De fem advarselstegn på blærekræft er:
1. Blod i urinen
2. Ændringer i vandladningsvaner
3. Smerter i bækkenet
4. Rygsmerter
5. Vægttab
Kan din blære reparere sig selv?
Blæren er en muskelsæk, der opbevarer urinen. Blærens vægge er beklædt med et lag væv kaldet urothelium. Dette lag består af særlige celler, der kan strække og udvide sig, når blæren fyldes med urin.
Når blæren er tom, er urotheliet meget tyndt. Når blæren er fuld, kan urothelium være op til 10 gange tykkere. Urothelium er også meget god til at reparere sig selv. Hvis vævet er beskadiget, vil cellerne hurtigt formere sig og erstatte det beskadigede væv.
Urotheliet er så godt til at reparere sig selv, at selv hvis hele laget fjernes, vokser det igen i løbet af få uger. Denne evne til at reparere sig selv er en af grundene til, at blæren er et så modstandsdygtigt organ.
Hvad er nogle problemer med blæren?
Der er mange mulige blæreproblemer, bl.a:
-Inkontinens (lækage af urin)
-Overaktiv blære (vandladning oftere end normalt)
-Urinvejsinfektioner (urinvejsinfektioner)
-Nyresten
-Blærekræft
Hvad er normalt det første symptom på blærekræft?
Det mest almindelige symptom på blærekræft er blod i urinen. Dette kan få urinen til at se lyserød, rød eller brun ud. Andre symptomer kan omfatte smerter eller brændende ved vandladning, hyppig vandladning eller følelse af at skulle tisse uden at kunne gøre det. Hvis kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, kan symptomerne omfatte træthed, vægttab eller knoglesmerter.