Udtrykket “Brics” bruges om de fem store vækstøkonomier Brasilien, Rusland, Indien, Kina, Sydafrika og Rusland. Disse lande anses alle for at befinde sig på samme økonomiske udviklingsstadie og anses for at have et stort potentiale for fremtidig vækst.
Brics-landene er alle store og folkerige nationer med hastigt voksende økonomier. De er også alle medlemmer af G20, som er en gruppe af verdens største økonomier.
Udtrykket “Brics” blev først opfundet i 2001 af Goldman Sachs økonom Jim O’Neill i et forskningsdokument med titlen “Building Better Global Economic BRICs”.
Hvilke lande ønsker at blive medlem af BRICS?
Akronymet “BRICS” står for Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Der er i øjeblikket ingen andre lande, der aktivt søger at blive medlem af gruppen. Nogle har dog spekuleret i, at lande som Mexico eller Indonesien med tiden kunne blive inviteret til at blive medlem.
Hvorfor blev Indien medlem af BRICS?
Indien blev medlem af BRICS-gruppen i 2010 på gruppens andet topmøde i Brasilien. Indien var blevet inviteret med i gruppen af Rusland, som så Indien som en vigtig aktør i den globale økonomi og som en potentiel modvægt til de vestlige magters dominans i globale institutioner som Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.
Der er en række grunde til, at Indien besluttede at tilslutte sig BRICS-gruppen. For det første giver BRICS-gruppen Indien et forum, hvor landet kan indgå i dialog med andre store vækstøkonomier om en række spørgsmål, herunder økonomisk udvikling, handel og global styring. For det andet har Indien som medlem af BRICS-gruppen en større stemme i den globale økonomiske beslutningstagning. Indien har for eksempel kunnet bruge sit medlemskab af gruppen til at presse på for reformer af Verdensbanken og IMF.
For det tredje har medlemskabet af BRICS-gruppen været med til at styrke Indiens økonomiske og diplomatiske indflydelse i verden. BRICS-gruppen ses som et alternativ til den vestligt dominerede G7-gruppe af industrialiserede lande, og Indiens deltagelse i gruppen har bidraget til at øge Indiens profil på den globale scene. Endelig giver BRICS-gruppen Indien mulighed for at samarbejde med andre store vækstøkonomier om spørgsmål af fælles interesse, f.eks. klimaændringer og energisikkerhed.
Hvilke er BRICS-lande??
BRICS-lande er Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Disse lande anses alle for at være nye markeder og er alle medlemmer af G20.
Eksisterer BRICS stadig?
Ja, BRICS-lande (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) eksisterer stadig, og gruppen er fortsat en vigtig økonomisk og politisk enhed. BRICS-landene er nogle af de største og hurtigst voksende økonomier i verden, og de har arbejdet sammen for at fremme global økonomisk vækst og udvikling. I de seneste år har gruppen arbejdet på at etablere sin egen udviklingsbank, som skulle være et alternativ til Verdensbanken.