Calcium

Calcium er et kemisk grundstof med symbolet Ca og atomnummer 20. Calcium er et alkalisk jordmetal og er et reaktivt metal, der danner et mørkt oxid-nitridlag, når det udsættes for luft. Dets fysiske og kemiske egenskaber ligner mest de tungere homologe, strontium og barium. Det er det femte hyppigste grundstof i Jordens skorpe og det tredje hyppigste metal efter jern og aluminium. Den mest almindelige calciumforbindelse på Jorden er calciumcarbonat, som findes i kalksten og de fossile rester af tidligt havliv; gips, anhydrit, fluorit og apatit er også kilder til calcium. Navnet stammer fra det latinske calx “kalk”, som blev fremstillet ved opvarmning af kalksten.

Calciummetal anvendes som deoxidationsmiddel, afsvovlingsmiddel og afkoblingsmiddel for forskellige metaller. Den anvendes også til fremstilling af calciumcarbid og calciumphosphat. Calciumcarbonat anvendes i byggeindustrien som byggemateriale og som en ingrediens i cement. Det anvendes også til fremstilling af kalk. Calciumoxid anvendes som et absorberende middel for drivhusgasser og som et antacidum. Calciumhydroxid anvendes til fremstilling af papir, som vandblødgøringsmiddel og som kalk i landbruget.

Hvad er 10 fordele ved calcium??

1. Calcium er afgørende for udvikling og vedligeholdelse af stærke knogler og tænder.

2. Calcium er med til at regulere muskelsammentrækningen, herunder hjertemusklen.

3. Calcium er nødvendigt for blodets størkning.

4. Calcium er med til at forebygge og behandle hypertension (forhøjet blodtryk).

5. Calcium bidrager til at beskytte mod tarmkræft.

6. Calcium spiller en rolle i vægtstyring ved at hjælpe med at regulere fedtstofskiftet.

7. Calciummangel kan føre til osteoporose, en tilstand, der er kendetegnet ved skøre knogler og en øget risiko for brud.

8. Tilstrækkeligt kalciumindtag er forbundet med en reduceret risiko for type 2-diabetes.

9. Calcium kan hjælpe med at reducere symptomerne på præmenstruelt syndrom (PMS).

10. Calciumtilskud har vist sig at forbedre knogletætheden hos postmenopausale kvinder.

Hvad er det bedste calcium at tage?

Der er mange typer calciumtilskud på markedet, så det kan være svært at vide, hvilket man skal vælge. Nogle faktorer, der skal overvejes, omfatter formen af calcium (e.g. citrat, karbonat, laktat), mængden af calcium pr. portion, og om kosttilskuddet indeholder yderligere næringsstoffer, f.eks. D-vitamin.

Calciumcitrat er en populær form for calciumtilskud, fordi det let absorberes af kroppen. Det fås også i tyggeform, hvilket kan være nyttigt for folk, der har problemer med at sluge piller.

En anden form for calciumtilskud, der kan overvejes, er calciumcarbonat. Denne form er billigere end calciumcitrat, men den optages ikke så let af kroppen. Hvis du vælger at tage calciumcarbonat, skal du sørge for at tage det sammen med mad for at øge optagelsen.

D-vitamin er et vigtigt næringsstof for sunde knogler, og mange calciumtilskud indeholder det. Hvis du ikke får nok D-vitamin fra kosten og sollyset, kan du overveje et tilskud, der indeholder dette næringsstof.

Når du vælger et calciumtilskud, skal du læse etiketten omhyggeligt for at sammenligne mængden af calcium pr. portion. Det anbefalede daglige indtag af calcium er 1.000 mg for voksne, så søg efter et tilskud, der indeholder mindst denne mængde.

Hvilken frugt er rig på calcium?

Der er mange frugter, der er rige på calcium, men nogle af de mest populære er appelsiner, grapefrugter, citroner og limefrugter. Disse frugter er alle fremragende kilder til calcium, og de kan bidrage til at holde dine knogler sunde og stærke.

Hvad er de calciumholdige fødevarer?

Der findes mange calciumrige fødevarer, herunder mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost, mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål og spinat, fisk med spiselige ben som sardiner og laks samt calciumberigede fødevarer som tofu, kornprodukter og appelsinjuice.

Skriv en kommentar