Halsen har følgende strukturer:

Halsen, også kaldet svælget, er et muskuløst, hult rør, der strækker sig fra bagest i munden til spiserøret. Halsen er ca. 13 cm (5 tommer) lang hos voksne. Den er beklædt med slimhinder, der beskytter den mod infektioner og irritation. Halsen indeholder følgende strukturer:

– Mandlerne er to små, runde masser af lymfevæv, der er placeret bagerst i halsen. De er med til at fange bakterier og andre partikler, der trænger ind i kroppen gennem næse og mund.

– Adenoiderne er en masse af lymfevæv, der ligger bag i halsen bag næsen. De er med til at fange bakterier og andre partikler, der trænger ind i kroppen gennem næsen.

– Uvula er et lille, kødfuldt fremspring, der er placeret bag i halsen.

– Epiglottis er en vævsklap, der dækker strubehovedets åbning (stemmeboksen), når du synker.

Hvordan ser en sund hals ud??

En sund hals ser lyserød og glat ud, uden rødme, hævelse eller buler. Mandlerne (det kødfulde væv bag i halsen) skal være små og uhindret. Der bør ikke være synligt slim eller pus.

Hvad forårsager smerter i halsen?

Der er mange mulige årsager til halssmerter, og den nøjagtige årsag vil afhænge af det enkelte tilfælde. Nogle af de mere almindelige årsager er dog bl.a:

-Infektioner: Smerter i halsen er ofte forårsaget af infektioner, såsom forkølelse, influenza eller halsbetændelse.

-Allergier: Allergier kan også forårsage smerter i halsen, da halsen kan svulme op som reaktion på allergener såsom pollen eller husdyrskældud.

-Irriterende stoffer: Smerter i halsen kan også være forårsaget af irriterende stoffer som f.eks. røg, støv eller sure opstød.

-Kræft: I nogle tilfælde kan smerter i halsen være et symptom på kræft i halsen.

Hvilke sygdomme er i halsen?

Der er en række forskellige sygdomme, der kan påvirke halsen. Disse omfatter halsbetændelse, halsbetændelse, halsbetændelse, halsbetændelse og halsbetændelse i struben. Hver af disse sygdomme kan give forskellige symptomer, og nogle kan være mere alvorlige end andre.

Hvordan tjekker du din hals?

Der er et par måder, hvorpå du kan kontrollere din hals. En måde er at bruge et spejl. Du skal sørge for, at spejlet er i en behagelig højde, og at du har god belysning. Kig nærmere på din hals og vær opmærksom på farven og eventuelle buler eller sår, som du kan se. En anden måde at kontrollere din hals på er at bruge en tungepresser. Før forsigtigt tungepresseren ind i munden, og se derefter på din hals i et spejl. Vær opmærksom på de samme ting, som du ville være opmærksom på, når du bruger et almindeligt spejl. Endelig kan du få en anden person til at se på din hals for dig. Dette er især nyttigt, hvis du selv har svært ved at se din hals.

Skriv en kommentar