Handelsvind

Passatvindene er et fremherskende mønster af overfladevind fra nordøst til sydøst nær Jordens ækvator. Disse vinde blæser overvejende fra nordøst på den nordlige halvkugle og fra sydøst på den sydlige halvkugle. Passatvindene fungerer som et transportbånd, der flytter varm luft og fugt fra troperne til de mellemste breddegrader. Navnet passatvind stammer oprindeligt fra de tidlige europæere, der bemærkede, at disse vinde blæste fra øst det meste af tiden, hvilket gjorde dem nyttige for handel og rejser.

Passatvindene afbøjes mod nord og syd af Jordens rotation, hvilket danner passatvindbælterne. De stærkeste handelsvinde findes på hestebredderne, et bånd af højtryk nær den 30. breddegrad mod nord og syd. Passatvindene er svagere ved ækvator på grund af indflydelsen fra den intertropiske konvergenszone (ITCZ), et bånd af lavtryk, der omkranser kloden nær ækvator. ITCZ skyldes, at varm luft stiger op i nærheden af ækvator, hvilket resulterer i et område med lavt tryk. Passatvindene strømmer mod ITCZ, som afbøjer dem mod nord og syd.

Handelsvindene er stærkest mellem maj og november på den nordlige halvkugle og mellem november og marts på den sydlige halvkugle. Disse vinde er svagest i overgangssæsonerne marts-april og oktober-november. Passatvindene er en vigtig faktor i den globale

Hvad er de vigtigste karakteristika ved passatvind??

De vigtigste kendetegn ved passatvindene er, at de er relativt ensartede i retning og hastighed, og at de forekommer på høje breddegrader. Passatvindene skyldes den differentielle opvarmning af jordens overflade, som fører til trykgradienter, der driver vindene. Passatvindene er en vigtig del af den globale atmosfæriske cirkulation, og de spiller en rolle i transporten af varme og fugt rundt på planeten.

Er passatvindene varme eller kolde??

Passatvindene er generelt varme, fordi de blæser fra de subtropiske områder mod ækvator. De kan dog være koldere eller varmere afhængigt af deres oprindelse. F.eks. er de passatvinde, der blæser fra Den Mexicanske Golf, som regel varmere end dem, der blæser fra Chiles eller Perus kyster.

Hvorfor kaldes passatvinden for?

Passatvindene er de fremherskende vinde, der blæser fra øst til vest over de tropiske områder på Jorden. Disse vinde er opkaldt efter, at de historisk set blev brugt af søfolk til at hjælpe dem med at rejse fra et sted til et andet. Passatvindene skyldes Jordens rotation og trykgradienten mellem ækvator og polerne.

Hvad er de tre typer af passatvind??

De tre typer af passatvinde er de fremherskende østlige vinde, de subtropiske højtryk og monsunerne.

De fremherskende østenvinde er de passatvinde, der blæser fra øst til vest over troperne. Disse vinde skyldes trykgradienten mellem højtrykssystemerne over de subtropiske oceaner og lavtrykssystemerne over de tropiske kontinenter.

De subtropiske højtryk er områder med højt tryk, der dannes over de subtropiske oceaner. Disse højtryk forårsages af den nedadgående luft fra Hadley-cellen. De subtropiske højder er med til at forstærke de fremherskende østlige vinde.

Monsunerne er sæsonbestemte vinde, der blæser fra sydvest til nordøst i Asien. Disse vinde skyldes trykgradienten mellem højtrykssystemet over Det Indiske Ocean og lavtrykssystemet over den tibetanske højslette.

Skriv en kommentar