Hieratisk

Hieratik er en kursiv form af gamle egyptiske hieroglyffer. Det blev hovedsagelig brugt til religiøse tekster, men også til administrative dokumenter. Hieratikken blev udviklet fra hieroglyffer i den tidlige dynastiske periode, og den blev den fremherskende skriftform i Egypten i det nye rige.

Kendetegnende for hieratikken er bl.a. de forenklede former for hieroglyffer, brugen af ligaturer og den lodrette orientering. Dens skriftretning er fra højre mod venstre, og den er skrevet på papyrus eller læder.

Hvornår blev hieratikken brugt?

Den første brug af hieratik går tilbage til den tidlige egyptiske dynastiske periode (ca. 3000-2686 FVT.). Det blev brugt ved siden af den mere formelle hieroglyfskrift og menes at have udviklet sig fra den. Hieratisk blev brugt til en række forskellige formål, herunder religiøse tekster, administrative dokumenter og personlig korrespondance. Den blev fortsat brugt indtil den ptolemæiske periode (305-30 fvt.), hvor den blev erstattet af den demotiske skrift.

Hvad er hieratik i kunsten?

Hieratisk kunst er en type kunst, der anvender hieratiske former. Hieratiske former er forenklede former af den menneskelige figur, der bruges til at formidle religiøse eller åndelige idéer. Denne type kunst findes ofte i egyptisk kunst, som bruger hieratiske former til at repræsentere guderne og gudinderne i det egyptiske pantheon.

Er hieratisk det samme som demotisk??

Nej, hieratisk er ikke det samme som demotisk. Hieratisk er en kursiv form af egyptiske hieroglyffer, mens demotisk er en mere forenklet form af hieroglyffer.

Hvorfor blev hieratikken opfundet?

Hieratikken blev opfundet omkring 3200 fvt. i det gamle Egypten. Den blev udviklet fra egyptiske hieroglyffer som en mere effektiv måde at skrive på papyrus på. Hieratikken gav mulighed for mere kompakte tekster og var lettere at skrive end hieroglyffer. Det blev brugt om administrative dokumenter, religiøse tekster og breve.

Skriv en kommentar