Splinttræ

Splinte er det levende, yderste træ på et træ. Det er det lag af ny vækst, der ligger mellem cambium (det levende lag af væv, der producerer nye celler) og kernetræet (det døde, inderste træ). Splinten indeholder typisk mere fugt end kernetræet og er derfor mere modtagelig over for forrådnelse. Det er dog også stærkere og mere fleksibelt end kernetræet, hvilket gør det til en vigtig strukturel komponent i et træ.

Splintholdigt træ er kendetegnet ved sin lyse farve, som skyldes den høje koncentration af levende celler. Det er også typisk bredere end kernetræet på grund af den høje celleproduktion i cambiet. Splinten kan findes i alle dele af et træ, men er mest udbredt i stammen og grenene. Efterhånden som et træ vokser og modnes, bliver splintveddet gradvist til kernetræ.

Hvad er splintved lavet af?

Splinten er det levende træ i et træ, som er aktivt voksende og transporterer vand og næringsstoffer. Cellerne i splintved er større og mere løst anbragt end cellerne i kernetræet, som er træets ældre, inaktive træ.

Er splintved et hårdttræ?

Splinten er træets levende træ og er som sådan ikke så hård som kernetræet. Splinttræet transporterer vand og næringsstoffer fra rødderne til bladene og er derfor blødere og mere porøst end kernetræet.

Hvad er splintvedets funktion??

Splintvedets primære funktion er at lede vand og næringsstoffer fra rødderne til bladene. Cellerne i splintved er generelt større og har mere plads mellem sig end cellerne i kernetræet. Dette gør det lettere for vand og næringsstoffer at strømme gennem splintveddet.

Er splintved hårdt eller blødt træ?

Et træs splintved er træets yderste træ og er generelt den blødeste og svageste del af træet. Splinttræet er den del af træet, der transporterer vand og næringsstoffer fra rødderne til resten af træet, og er derfor ikke så stærkt eller tæt som kernetræet, som er træets inderste træ.

Skriv en kommentar