Stalagmitter

En stalagmit er en søjleformet struktur, der dannes, når vand drypper ned fra loftet i en grotte og aflejrer mineraler på gulvet nedenunder. Med tiden ophobes disse aflejringer og danner en stalagmit. Stalagmitter kan variere i størrelse fra et par centimeter til flere meter høje, og de kan findes i en række forskellige former, herunder kegleformede, cylindriske og fladtoppede. Ordet stalagmit kommer af det græske ord stalagma, som betyder “dryp eller dryp”.

Hvorfor må man ikke røre ved stalagmitter?

Stalagmitter dannes af vanddråber, der falder ned fra loftet i en grotte og lander på gulvet. Med tiden ophobes disse dråber og danner en søjle. Stalagmitter er meget skrøbelige og kan let blive beskadiget ved berøring. Desuden kan olierne fra din hud beskadige stalagmitten og forhindre den i at vokse.

Knækker stalaktitter??

Ja, stalaktitter kan gå i stykker. De er trods alt lavet af sten, og sten kan gå i stykker. Stalaktitter er dog meget stærke og går normalt kun i stykker, hvis de bliver ramt af noget meget hårdt, f.eks. en anden sten.

Er en istap en stalagmit eller en stalaktit??

Svaret er, at en istavle er en stalaktit. En stalagmit er en type stenformation, der dannes, når vanddråber falder ned fra loftet i en grotte og aflejrer kalciumkarbonat på gulvet nedenunder. Med tiden ophobes disse aflejringer og skaber en søjleformet struktur. En istavle er en type stalaktit, der dannes, når vanddråber fryser og derefter tøer op, hvilket får dem til at dryppe ned ad søjlen og danne en spids spids spids.

Hvad sker der, hvis man rører ved en stalaktit??

Hvis du rører ved en stalaktit, vil du højst sandsynligt brække den af. Stalaktitter er meget skrøbelige og kan let knækkes.

Skriv en kommentar