Zarzuela

Zarzuela er en spansk lyrisk-dramatisk genre, der veksler mellem talte og sungne scener, hvor sidstnævnte inddrager musikalske genrer lige fra folkesang til klassisk opera. Zarzuelaen blev traditionelt opført på teatre, der var helliget denne genre, men den er også blevet tilpasset til tv, film og koncertsalen.

Zarzuelas rødder kan spores tilbage til det spanske hofteater fra det 16. århundrede. Zarzuelas guldalder begyndte i slutningen af det 19. århundrede og fortsatte indtil 1930’erne, hvor genren gik i forfald. Zarzuelaen blev genoplivet i 1980’erne, da en ny generation af komponister og kunstnere begyndte at eksperimentere med den traditionelle form.

Zarzuelaen har typisk en stor rollebesætning, herunder en blanding af komiske figurer (som f.eks. den gamle mand, ræven, pigen, soldaten, helgenen og duennaen) og mere realistiske, nutidige karakterer. Zarzuelas plot er ofte baseret på historiske begivenheder eller myter, og handlingen foregår som regel i Spanien.

Zarzuelas musikalske stil er meget varieret og indeholder elementer fra både populær og klassisk musik. Zarzuelas vokalstil er også meget forskelligartet og spænder fra simpel folkelig sang til opera-virtuositet.

Zarzuelas popularitet

Hvad er formålet med zarzuela??

Zarzuelaen er en traditionel spansk musikteatergenre, der kombinerer elementer fra både opera og musikalsk komedie. Zarzuelaen har typisk et muntert plot med en blanding af komiske og alvorlige scener, og musikken indeholder ofte både lyriske og rytmiske elementer.

Hvordan adskiller zarzuela sig fra opera?

Zarzuela er en form for spansk let opera, der indeholder talt dialog, som regel på vers. Den adskiller sig fra den spanske grand opera ved sit mere beskedne omfang og emne. Zarzuela begyndte i det 17. århundrede som simple underholdningsforestillinger i det kongelige palads og udvidede sig til at blive en populær form for teater og opera i det 19. århundrede. Zarzuela består typisk af en blanding af solovokalister, kor og orkester og indeholder ofte dans.

Opera er derimod en form for drama, der er gennemsunget og har meget lidt eller ingen talt dialog. Den opføres normalt i stor stil med et stort orkester og kor og har ofte overdådige kulisser og kostumer. Operaen opstod i Italien i det 16. århundrede og spredte sig hurtigt til hele Europa.

Hvad er den første zarzuela i Filippinerne??

Der findes ikke noget endeligt svar på dette spørgsmål, da det stadig er et spørgsmål, der diskuteres blandt forskere. Den førende kandidat til titlen som den første zarzuela i Filippinerne er dog stykket “La Corte de Faraón”, som blev skrevet af den filippinske dramatiker og komponist Felix Resurrección Hidalgo i 1879. Denne zarzuela blev opført første gang på Teatro Municipal de Manila den 28. december 1879 og blev senere opført i andre dele af Filippinerne og i andre lande som Spanien og Cuba.

Hvad er betydningen af sarswela?

Udtrykket sarswela er afledt af det spanske ord zarzuela, som oprindeligt betød en type spansk lys opera. I Filippinerne bruges sarswela om en type musikalsk skuespil, der kombinerer elementer fra opera, drama og dans. Sarswelas er typisk sat op til populære filippinske folkesange, og de fortæller ofte historier, der er baseret på filippinsk mytologi eller historie.

Skriv en kommentar